Biological Resources of Urtica dioica L.: Areas of Study and Prospects of Use
DOI:
https://doi.org/10.18413/2658-3453-2019-1-3-131-149Keywords:
biological resources, nettle, Urtica dioica L., selection, variety of ‘Avicenna’Abstract
The review provides an analysis of the scientific literature for 1959–2019 on the main directions of study; use and introduction of dioeciously nettle (Urtica dioica L.) into the culture. U. dioica is considered as a feed, food, spinning and medicinal culture, an alternative to feed antibiotics. The danger of using wildgrowing nettles growing in anthropogenic disturbed areas where heavy metals are highly likely to accumulate as a raw material for the production of pharmaceuticals and animal and bird feed is shown. The cultivation of nettle under controlled conditions of agrocenoses can solve the problem of obtaining environmentally friendly raw materials, provided that varieties are developed and their cultivation technology is developed. The prospects of introducing nettle into agriculture are considered. The importance of creating genetic collections of nettles based on the study and collection of local adapted material with a set of economically useful traits is shown. The main directions of breeding work in Russia and in the world with U. dioica are analyzed. The register of selection achievements admitted to cultivation on the territory of the Russian Federation in 2019 included the first variety of dicotyledonous nettle ‘Avicenna’ for fodder purposes, the methodology for distinguishing tests was developed and approved, uniformity, stability. The Avicenna variety was obtained by individual family selection from local populations growing on carbonate soils in the south of the Central Russian Upland. The variety is resistant to diseases and pests. Green mass productivity is higher than the standard by 39.5 %, seed yield – by 31.2 %, foliage – by 11.1 %, height of the first mowing on green mass – by 42.7 %, second mowing – by 66.6 %. It is concluded that it is necessary to further study the biological resources of U. dioica to obtain new domestic varieties with desired economically useful properties.
Downloads
References
Балагозян Э.А., Зайцева Е.Н., Правдивцева О.Е. 2015. Изучение диуретической активности густого экстракта из корневищ крапивы двудомной. Известия Самарского научного центра РАН, 17 (2-2): 442–444.
Balagozyan E.A., Zaytseva Е.N., Pravdivtseva O.E. 2015. The study of diuretic activity of a thick extract from the rhizomes of nettle dioica. Izvestiya Samarskogo nauchnogo tsentra RAN, 17 (2-2): 442–444. (in Russian)
Головкин Б.Н, Руденская Р.Н., Трофимова И.А., Шретер А.И. 2002. Биологически активные вещества растительного происхождения. Т. 2. М., Наука, 216 с.
Golovkin B.N., Rudenskaya R.N., Trofimova I.A., Schreter A.I. 2002. Biologicheski aktivnyye veshchestva rastitel'nogo proiskhozhdeniya [Biologically active substances of plant origin]. Vol. 2. Moscow, Nauka, 216 p. (in Russian)
Вяйзенен Г.Н. 2015. Влияние скармливания кормовых добавок лактирующим коровам при раздое на продуктивность. Главный зоотехник, 4: 27–33.
Vyayzenen G.N. 2015. The effect of feeding feed additives to lactating cows when dividing on productivity. Glavnyy zootekhnik, 4: 27–33. (in Russian)
Государственная фармакопея СССР. 1989. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. Вып. 2. М., Медицина, 400 с.
The State Pharmacopoeia of the USSR. 1989. General methods of analysis. Medicinal plant material. Vol. 2. Moscow, Meditsina, 400 p. (in Russian)
Гулова Т.И., Гусева Т.И. 2015. Использование нетрадиционного сырья в производстве хлебобулочных изделий. В кн.: Современное хлебопекарное производство: перспективы развития. Сборник научных трудов XVI Всероссийской заочной научно-практической конференции (г. Екатеринбург, 29 апреля 2015). Екатеринбург: 165–169.
Gulova T.I., Guseva T.I. 2015. The use of non-traditional raw materials in the production of bakery products. In: Sovremennoye khlebopekarnoye proizvodstvo: perspektivy razvitiya [Modern bakery production: development prospects]. Collection of scientific papers of the XVI All-Russian Correspondence Scientif
Дзедаев Х.Т., Пех А.А. 2017. Оценка содержания тяжелых металлов в крапиве двудомной (Urtica dioica L.), произрастающей в правобережном районе РСО-Алания. В кн.: Достижения науки – сельскому хозяйству. Материалы Всероссийской научно-практической конференции (г. Владикавказ, 2–3 октября 2017 г.). Владикавказ: 57–59.
Dzedaev H.T., Peh A.A. 2017. Evaluation of the content of heavy metals in nettle dioica (Urtica dioica L.), growing in the right-bank region of North Ossetia-Alania. In: Dostizheniya nauki – sel'skomu khozyaystvu [Dostizheniya nauki – sel'skomu khozyaystvu]. Materials of the All-Russian Scientific and Practical Conference (Vladikavkaz, October 2–3, 2017). Vladikavkaz: 57–59. (in Russian)
Долматова И.А., Зайцева Т.Н. Барышникова Н.И. 2017. Эффективность использования биологически активной добавки ферроуртикавит в рационе кормления дойных коров черно-пестрой породы. Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 127 (03): 733–744.
Dolmatova I.A., Zaitseva T.N. Baryshnikova N.I. 2017. The effectiveness of the use of biologically active additives ferrourticavit in the diet of feeding dairy cows of black-motley breed. Politematicheskiy setevoy elektronnyy nauchnyy zhurnal Kubanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 127 (03): 733–744. (in Russian)
Думачева Е.В., Чернявских В.И., Северин А.П., Масляков В.Ю., Овчаренко Н.С. 2018. Биологические ресурсы лекарственных растений (селекция, фармакологические свойства, применение). Белгород, ИД «Белгород», 138 с.
Dumacheva E.V., Cherniavskih V.I., Severin A.P., Maslyakov V.Yu., Ovcharenko N.S. 2018. Biologicheskiye resursy lekarstvennykh rasteniy (selektsiya, farmakologicheskiye svoystva, primeneniye) [Biological resources of medicinal plants (selection, pharmacological properties, application)]. Belgorod, ID “Belgorod”, 138 p. (in Russian)
Думачева Е.В., Чернявских В.И., Фильчугина Е.Я. 2019. Использование морфо-биологических признаков в селекции Urtica dioica L. Белгород, ООО «Зебра», 30 с.
Dumacheva E.V., Cherniavskih V.I., Filchugina E.Ya. 2019. Ispol'zovaniye morfobiologicheskikh priznakov v selektsii Urtica dioica L. [Use of morpho-biological characters in the selection of Urtica dioica L.]. Belgorod, OOO «Zebra», 30 p. (in Russian)
Егоров Е.А. 2010. Белый люпин и другие зернобобовые культуры в кормлении птицы. Достижения науки и техники АПК, 9: 36–38.
Egorov E.A. 2010. White lupine and other legumes in poultry feeding. Dostizheniya nauki I tekhniki APK, 9: 36–38. (in Russian)
Егоров И.А. 2014. Ценный корм для птицы. Птицеводство, 6: 22–24.
Egorov I.A. 2014. Valuable feed for poultry. Ptitsevodstvo, 6: 22–24. (in Russian)
Егоров И.А., Струкова Г. 2013. Использование травяной муки в птицеводстве. Птицеводство, 8: 2–6.
Egorov I.A., Strukova G. 2013. The use of herbal flour in poultry farming. Ptitsevodstvo, 8: 2–6. (in Russian)
Жданова С.И. 2018. Профилактика и лечение гипогалактии. Роль лактогонных средств. Медицинский совет, 2: 26–31.
Zhdanova S.I. 2018. Prevention and treatment of hypogalactia. The role of lactogon drugs. Meditsinskiy sovet, 2: 26–31. (in Russian)
Ибрагимов Ш.С., Алиева С.М., Ахмедханова Р.Р. 2013. Использование муки из крапивы двудомной в кормлении цыплят-бройлеров. Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства, 3 (6): 143–145.
Ibragimov Sh.S., Aliyev S.M., Akhmedkhanova R.R. 2013. Use of dioecious nettle flour in broiler feeding. Sbornik nauchnykh trudov Stavropol'skogo nauchno-issledovatel'skogo instituta zhivotnovodstva i kormoproizvodstva, 3 (6): 143–145. (in Russian)
Игнатович Л.С. 2011. Кормовая добавка из муки бурых морских водорослей. Птицеводство, 5: 18–20.
Ignatovich L.S. 2011. Feed supplement made from brown seaweed flour. Ptitsevodstvo, 5: 18–20. (in Russian)
Игнатович Л.С. 2014. Местные растительные ресурсы в рационах кур-несушек. Птица и птицепродукты, 3: 32–34.
Ignatovich L.S. 2014. Local plant resources in the diets of laying hens. Ptitsa i ptitseprodukty, 3: 32–34. (in Russian)
Игнатович Л.С. 2017. Применение биологически активных кормовых добавок из местных нетрадиционных ресурсов в рационах кур-несушек. Птица и птицепродукты, 5: 30–32.
Ignatovich L.S. 2017. The use of biologically active feed additives from local unconventional resources in the diets of laying hens. Ptitsa i ptitseprodukty, 5: 30–32. (in Russian)
Игнатович Л., Корж Л. 2011. Мука из смеси дикорастущих лекарственных растений в рационах кур-несушек. Птицеводство, 12: 25–26.
Ignatovich L., Korzh L. 2011. Flour from a mixture of wild medicinal plants in rations of laying hens. Ptitsevodstvo, 12: 25–26. (in Russian)
Игнатович Л.С., Корж Л.В. 2013. Травяная мука вместо антибиотиков. Животноводство России, 1: 15.
Ignatovich L.S., Korzh L.V. 2013. Herbal meal instead of antibiotics. Zhivotnovodstvo Rossii, 1: 15. (in Russian)
Киселева Т.Л., Смирнова Ю.А. 2009. Лекарственные растения в мировой медицинской практике: государственное регулирование номенклатуры и качества. М., 295 с. (in Russian)
Kiseleva T.L., Smirnova Yu.A. 2009. Lekarstvennyye rasteniya v mirovoy meditsinskoy praktike: gosudarstvennoye regulirovaniye nomenklatury i kachestva [Medicinal plants in world medical practice: state regulation of nomenclature and quality]. Moscow, 295 p. (in Russian)
Коломиец Н.Э., Калинкина Г.И., Сапронова H.H. 2011. Стандартизация листьев крапивы двудомной. Фармация, 6: 22–24.
Kolomiets N.E., Kalinkina G.I., Sapronova H.H. 2011. Standardization of dioica nettle leaves. Farmatsiya, 6: 22–24. (in Russian)
Кононенко С.И., Темираев Р.Б. 2017. Способы повышения безопасности мяса бройлеров. В кн.: Инновационные пути в разработке ресурсосберегающих технологий хранения и переработки сельскохозяйственной продукции. Материалы Всероссийской научно-практической конференции (6 апреля 2017 года). Курган: 100–103.
Kononenko S.I., Temiraev R.B. 2017. Ways to increase the safety of broiler meat. In: Innovatsionnyye puti v razrabotke resursosberegayushchikh tekhnologiy khraneniya i pererabotki sel'skokhozyaystvennoy produktsii [Innovatsionnyye puti v razrabotke resursosberegayushchikh tekhnologiy khraneniya i pererabotki sel'skokhozyaystvennoy produktsii]. Materials of the All-Russian Scientific and Practical Conference (6 April 2017). Kurgan: 100–103. (in Russian)
Копытько Я.Ф., Лапинская Е.С., Сокольская Т.А. 2011. Применение, химический состав и стандартизация сырья и препаратов Urtica. Химико-фармацевтический журнал, 45 (10): 32–40.
Kopytko Y.F., Lapinskaya E.S., Sokolskaya T.A. 2011. Urtica Application, Chemical Composition and Standardization of Raw Materials and Preparations. Khimiko-farmatsevticheskiy zhurnal, 45 (10): 32–40. (in Russian)
Костомахин Н., Иванов А. 2013. Травяная мука – белковый и витаминный корм. Комбикорма, 6: 71–73.
Kostomakhin N., Ivanov A. 2013. Herbal flour – protein and vitamin feed. Kombikorma, 6:71–73. (in Russian)
Кочиш И.И., Петраш М.Г., Смирнов С.Б. 2004. Птицеводство. М., КолосС, 408 с.
Kochish I.I., Petrash M.G., Smirnov S.B. 2004. Ptitsevodstvo [Poultry farming]. Moscow, KolosS, 408 p. (in Russian)
Кузьмина Э.В., Зырянова Н.А. 2013. Изменение физиологического состояния пушных зверей при скармливании препарата «Севит». Вестник Государственного аграрного университета Северного Зауралья, 1: 45–47.
Kuzmina E.V., Zyryanova N.A. 2013. A change in the physiological state of fur animals when feeding the drug «Sevit». Vestnik Gosudarstvennogo agrarnogo universiteta Severnogo Zaural'ya, 1:45–47. (in Russian)
Куркин В.А., Рыжов В.М., Балагозян Э.А. 2012. Изучение возможностей комплексной переработки корней и корневищ крапивы двудомной. Известия Самарского научного центра Российской академии наук, 14 (1,9): 2246–2248.
Kurkin V.A., Ryzhov V.M., Balagozyan E.A. 2012. Studying the possibilities of complex processing of the roots and rhizomes of dioica nettle. Izvestiya Samarskogo nauchnogo tsentra Rossiyskoy akademii nauk, 14 (1,9): 2246–2248. (in Russian)
Лебеденко Т.Е., Соколова Н.Ю., Кожевникова В.О. 2015. Современные представления о пищевой ценности хлебобулочных изделий. Основные направления для их коррекции. Зернові продукти і комбікорми, 2 (58): 20–25.
Lebedenko T.E., Sokolova N.Yu., Kozhevnikova V.O. 2015. Modern ideas about the nutritional value of bakery products. The main directions for their correction. Zernoví produkti í kombíkormi, 2 (58): 20–25. (in Russian)
Лобков В.Ю., Фролов А.И., Филиппова О.Б. 2016.Фитокомплекс с биоплексами микроэлементов в рационах коров транзитного периода. Вестник АПК Верхневолжья, 4 (36): 33–42.
Lobkov V.Yu., Frolov A.I., Filippova O.B. 2016. Phytocomplex with bioplexes of trace elements in the diets of cows in the transit period. Vestnik APK Verkhnevolzh'ya, 4 (36): 33–42. (in Russian)
Лушников Н.А. 2011. Нетрадиционные корма и добавки при выращивании гусят. Кормление с.-х. животных и кормопроизводство, 12: 35–38.
Lushnikov N.A. 2011. Unconventional feed and additives for growing goslings. Kormleniye s.- kh. zhivotnykh i kormoproizvodstvo, 12: 35–38. (in Russian)
Маркова Е.В., Лазарев А.В. 2010. Особенности морфологии вегетативных побегов Urtica dioica L. Научные ведомости БелГУ. Естественные науки, 12 (15): 34–39.
Markova E.V., Lazarev A.V. 2010. Features of the morphology of vegetative shoots of Urtica dioica L. Belgorod State University Scientific Bulletin. Natural Sciences, 12 (15): 34–39. (in Russian)
Матюшенко Н.В. 2012. Влияние условий сушки на содержание флавоноидов и гидроксикоричных кислот в листьях крапивы узколистной. В кн.: Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции. Сборник научных трудов. Вып. 67. Пятигорск: 78–79.
Matyushenko N.V. 2012. The effect of drying conditions on the content of flavonoids and hydroxycinnamic acids in the leaves of nettle. In: Razrabotka, issledovaniye i marketing novoy farmatsevticheskoy produktsii [Development, research and marketing of new pharmaceutical products]. Collection of scientific papers. Vol. 67. Pyatigorsk: 78–79. (in Russian)
Кузнецова В.Ф. 2007. Нетрадиционные корма в рационах птицы. Методические рекомендации. Сергиев Посад, ВНИТИП, 44.
Kuznetsova V.F. 2007. Netraditsionnyye korma v ratsionakh ptitsy [Unconventional feed in poultry diets]. Guidelines. Sergiyev Posad, VNITIP, 44. (in Russian)
Никитин А.А., Панкова И.А. 1982. Анатомический атлас полезных и некоторых ядовитых растений. Л., Наука, 3–49.
Nikitin A.A., Pankova I.A. 1982. Anatomicheskiy atlas poleznykh i nekotorykh yadovitykh rasteniy [Anatomical atlas of useful and some poisonous plants]. Leningrad, Nauka, 3–49. (in Russian)
Ратахина Л.В., Пашинский В.Г. 1990. Противоопухолевая активность препаратов Urtica dioica L. в эксперименте. В кн.: Растительные ресурсы. Л., Наука: 234–239.
Ratakhina L.V., Pashinsky V.G. 1990. Antitumor activity of drugs Urtica dioica L. in the experiment. In: Rastitel'nyye resursy [Plant resources]. Leningrad, Nauka: 234–239. (in Russian)
Сидорова А. 2011. Нетрадиционная кормовая добавка для цыплят. Птицеводство, 3: 29–30.
Sidorova A. 2011. Unconventional feed additive for chickens. Ptitsevodstvo, 3: 29–30. (in Russian)
Скалозубова Т.А. 2013. Изучение метаболома сырья и лекарственных форм крапивы двудомной. Автореф. дис. ... канд. фарм. наук. М., 23 с.
Skalozubova T.A. 2013. Izucheniye metaboloma syr'ya i lekarstvennykh form krapivy dvudomnoy [The study of the metabolome of raw materials and dosage forms of dioica nettle]. Abstract. dis. ... cand. farm. sciences. Moscow, 23 p. (in Russian)
Сошникова О.В. 2006. Изучение химического состава и биологической активности растений рода крапива. Автореф. дис. ... канд. фарм. наук. Курск, 22 с.
Soshnikova O.V. 2006. Izucheniye khimicheskogo sostava i biologicheskoy aktivnosti rasteniy roda krapiva [A study of the chemical composition and biological activity of nettle plants]. Abstract. dis. ... cand. farm. sciences. Kursk, 22 p. (in Russian)
Старикова Н. 2005. Биологически активные добавки: состояние и проблемы. Хабаровск, 124 с.
Starikova N. 2005. Biologicheski aktivnyye dobavki: sostoyaniye i problemy [Biologically active additives: state and problems]. Khabarovsk, 124 p. (in Russian)
Тринеева O.B., Сливкин А.И., Сафонова Е.Ф. 2015а. Определение гидроксикоричных кислот, каротиноидов и хлорофилла в листьях крапивы двудомной (Urtica dioica L.). Химия растительного сырья, 3: 105–110.
Trineeva O.B., Slivkin A.I., Safonova E.F. 2015a. Determination of hydroxycinnamic acids, carotenoids, and chlorophyll in the leaves of the nettle (Urtica dioica L.). Khimiya rastitel'nogo syr'ya, 3: 105–110. (in Russian)
Тринеева О.В., Сливкин А.И., Дмитрива А.В. 2015б. Определение суммы свободных аминокислот в листьях крапивы двудомной. Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии, 5: 19–25.
Trineeva O.V., Slivkin A.I., Dmitriva A.V. 2015б. Determination of the amount of free amino acids in the leaves of stinging nettle. Voprosy biologicheskoy, meditsinskoy i farmatsevticheskoy khimii, 5: 19–25. (in Russian)
Ушанова В.М., Лебедева О.И., Релях С.М. 2001. Исследование влияния условий произрастания на химический состав крапивы двудомной. Химия растительного сырья, 3: 97–104.
Ushanova V.M., Lebedeva O.I., Relyakh S.M. 2001. Investigation of the influence of growing conditions on the chemical composition of dioecious nettle. Khimiya rastitel'nogo syr'ya, 3: 97–104. (in Russian)
Фисинин В.И., Егоров И.А., Егорова Т.В., Розанов Б.Л., Юдин С.М. 2011. Обогащение яиц йодом. Птица и птицепродукты, 4: 37–40.
Fisinin V.I., Egorov I.A., Egorova T.V., Rozanov B.L., Yudin S.M. 2011. Enrichment of eggs with iodine. Ptitsa i ptitseprodukty, 4: 37–40. (in Russian)
Шарипова А.Ф. 2014. Анализ сенсорных характеристик рубленых полуфабрикатов из мяса птицы с растительными компонентами. Мясная индустрия, 7: 30–32.
Sharipova A.F. 2014. Analysis of sensory characteristics of chopped semi-finished poultry meat products with plant components. Myasnaya industriya, 7: 30–32. (in Russian)
Шарипова А.Ф., Салихов А.Р., Канарейкина С.Г. 2013. Полуфабрикаты мясо-растительные рубленые функциональные обогащенные. Патент РФ №2547472 от 24.12.2013.
Sharipova A.F., Salikhov A.R., Kanareykina S.G. 2013. Semi-finished meat and vegetable chopped functional enriched. Patent RF №2547472 by 24.12.2013. (in Russian)
Шмайлова Т.А., Сидельникова Н.А. 2014. Мониторинг технологических свойств муки различных производителей. Современные проблемы науки и образования, 12. URL: www.scienceeducation.ru/120-16818. (дата обращения 16 июля 2019 г.).
Shmaylova T.A., Sidelnikova N.A. 2014. Monitoring the technological properties of flour of various manufacturers. Sovremennyye problemy nauki i obrazovaniya, 12. Available at: www.scienceeducation.ru/120-16818. (accessed 16 July 2019). (in Russian)
Яцюк В.Я., Чалый Г.А., Сошникова О.В. 2006. Биологически активные вещества травы крапивы двудомной. Российский медико-биологический вестник имени академика И.П. Павлова, 1: 25–29.
Yatsyuk V.Ya., Chaly G.A., Soshnikova O.V. 2006. Biologically active substances of dioica nettle grass. Rossiyskiy mediko-biologicheskiy vestnik imeni akademika I.P. Pavlova, 1: 25–29. (in Russian)
Локес П.I., Панасенко Г.I. 2009. Лікарські рослини. Київ, Кондор, 370 с.
Lokes P.I., Panasenko G.I. 2009. Likarskі roslini [Medicinal plants]. Kiev, Condor, 370 p. (in Russian)
Anishchenko L., Potsepai S.N., Semenova Yu.G., Bel'chenko S.A. 2016. Dynamic Rows Of Grass Vegetation Associations Of Regrowth Successions And Accumulation Of Heavy Metals On The Territories Of The Former Rural Settlements. International Journal of Applied and Fundamental Research, 4: 15.
Beauman С., Cannon G., Elmadfa I., Glasauer P., Hoffmann I., Keller M., Krawinkel M., Lang T., Leitzmann C., Lötsch B., Margetts B.M., McMichael A.J., Meyer-Abich K., Oltersdorf U., Pettoello-Mantovani M., Sabaté J., Shetty P., Sória M., Spiekermann U., Tudge C., Vorster H.H., Wahlqvist M., Zerilli-Marimò M. 2005. The principles, definition and dimensions of the new nutrition science. Public health nutrition, 8 (6a): 695–698.
Bisht S., Bhandari S., Bisht N.S. 2012. Urtica dioica (L): an undervalued, economically important plant. Agric Sci Res J., 2: 250–252.
Bobis O., Dezmirean D.S., Tomos L., Marghitas Al.L., Chirila F. 2015. Influence Of Phytochemical Profile On Antibacterial Activity Of Different Medicinal Plants Against Gram-Positive And Gram-Negative Bacteria. Applied Biochemistry and Microbiology, 51 (1): 113–118.
Bredemann G. 1959. Die Große Brennessel Urtica dioica L. Forschungen über ihren Anbau zur Fasergewinnung. Mit einem Anhang über ihre Nutzung für Arznei- und Futtermittel sowie technische Zwecke von Kurt Garber. Akademie-Verlag, Berlin.
British herbal pharmacopoeia. London, British Herbal Medicine Association, 1996.
Cherniavskih V.I., Dumacheva E.V., Gorbacheva A.A., Vorobyova O.V., Ermakova L.R. 2018. The Use of Morphobiological Characteristics in the Selection of Phacelia tanacetifolia Benth. International Journal of Green Pharmacy, 12 (2): 433–436.
Cherniavskih V.I., Dumacheva E.V., Sidelnikov N.I., Lisetskii F.N., Gagieva L.Ch. 2019a. Use of Hissopus officinalis L. culture for phytomelioration of carbonate outcrops of anthropogenic origin the South of European Russia. Indian Journal of Ecology, 46 (2): 221–226.
Cherniavskih V.I., Dumacheva E.V., Lisetskii F.N., Tsugkiev B.G., Gagieva L.Ch. 2019b. Floral variety of Fabaceae Lindl. family in gully ecosystems in the south-west of the Central Russian Upland. Bioscience Biotechnology Research Communications, 12 (2): 203–210.
Degtyar O.V., Chernyavskikh V.I. 2004. About steppe communities state of the south-east of Belgorod region. Herald Of Nizhniy Novgorod University Named After Lobachevsky. Biology, 2: 254.
Degtyar O.V., Chernyavskikh V.I. 2006. The environment-forming role of endemic species in calciphilous communities of the southern central Russian upland. Russian Journal of Ecology, 37(2):143–145.
Dumacheva E.V., Cheriavskih V.I. 2013. Particular qualities of micro evolutionary adaptation processes in cenopopulations Medicago L. on carbonate forest-steppe soils in European Russia. Middle-East Journal of Scientific Research, 10 (17): 1438–1442.
Dumacheva E.V., Cherniavskih V.I., Markova E.I., Klimova T.B., Vishnevskaya E.V. 2015. Spatial pattern and age range of cenopopulations Medicago L. in the conditions of gullying of the southern part of the Central Russian Upland. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. URL: http://www.rjpbcs.com/pdf/2015_6(6)/[243].pdf.
Dumacheva E.V., Cherniavskih V.I., Gorbacheva A.A., Vorobyova O.V., Borodaeva Z.A., Bespalova E. N., Ermakova L.R. 2018a. Biological Resources Of The Fabaceae Family In The Cretaceous South Of Russia As A Source Of Starting Material For Drought-Resistance Selection. International Journal of Green Pharmacy, 12 (2): 354–358.
Dumacheva E.V., Cherniavskih V.I., Prisniy A.V., Vorobyova O.V., Gorbacheva A.A., Glubsheva T.N., Grigorenko S.E. 2018b. Studies of Biological Resources of Urtica dioica L. as Initial Material for Breeding. Journal of International Pharmaceutical Research, 45: 473–476.
European Pharmacopoeia. 2008. 6-th Ed. Rockville: United States Pharmacopoeial Convention. Inc.: 1224–1225.
Giilgin I. et al. 2004. Antioxidant, antimicrobial, antiulcer and analgesic activities of nettle (Urtica dioica L.). Journal of Ethnopharmacology, 90 (2): 205–215.
Grosse-Veldmann B., Quandt D., Weigend M., Nürk N.M., Smissen R., Breitwieser I., 2016. Pulling The Sting Out Of Nettle Systematics – A Comprehensive Phylogeny Of The Genus Urtica L. (Urticaceae). Molecular Phylogenetics and Evolution, 102: 9–19.
Hartl A., Vogl C.R. 2002. Dry matter and fibre yields, and the fibre characteristics of five nettle clones (Urtica dioica L.) organically grown in Austria for potential textile use. Amer. J. Alternative Agric., 17:195–200
Hosseinabadi R., Heidari M., Anbari K., Pournia Y. 2014. Urtica dioica for Treatment of Lower Urinary Tract Symptoms Associated with Benign Prostatic Hyperplasia. International Journal of Urological Nursing, 8 (3): 14–121.
Ignatovich L.S., Korzh L.V. 2013. Grass meal instead of antibiotics. Zhivotnovodstvo Rossii, 1: 15.
Jaradat N.A. 2015. Standardization The Crude Extracts Of All Urtica Plant Species Growing In Palestine For Quality Control Of Cosmeceutical And Pharmaceutical Formulations. International Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 7(5): 368–373.
Joshi B.C., Mukhija M., Kalia A.N. 2014. Pharmacognostical review of Urtica dioica L. International Journal of Green Pharmacy, 8 (4): 201–209.
Keusch G.T. 2003. The history of nutrition: malnutrition, infection and immunity. G.T. Keusch. The J. Nutr., 133 (1): 336–340.
Kopytko Y.F., Lapinskaya E.S., Sokolskaya T.A. 2012. Application, Chemical Composition, And Standardization Of Nettle Raw Material And Related Drugs (Review). Pharmaceutical Chemistry Journal, 45 (10): 622–631.
Kotlyarova E.G., Cherniavskih V.I., Dumacheva E.V. 2013. Ecologically Safe Architecture of Agrolandscape is basis for sustainable development. Sustainable Agriculture Research, 2 (2): 11–24.
Kurskoy А.J., Tokhtar V.K., Cherniavskih V.I. 2014. Floristic finds of adventive and rare plant species in the southwest of the Central Russian Upland. International Journal of Applied and Fundamental Research, 9 (3): 78–82.
Levy A., Sivanesan D., Rathinavelu A., Murugan R., Jornadal J., Quinonez Y., Jaffe M. 2014. Urtica dioica Induces Cytotoxicity in Human Prostate Carcinoma Lncap Cells: Involvement Of Oxidative Stress, Mitochondrial Depolarization And Apoptosis. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 13 (5): 711–717.
Lisetskii F.N. 2012. Soil reproduction in steppe ecosystems of different ages. Contemp Probl Ecol., 5 (6): 580–588.
Lisetskii F.N., Chernyavskih V.I., Degtyar O.V. 2011. Pastures in the Zone of Temperate Climate: Trends of Development, Dynamics, Ecological Fundamentals of Rational Use. In: Pastures: Dynamics, Economics and Management. USA, Nova Science Publishers. Inc.: 51–85.
Men, C., M. Wang, Y. Cui and M. Aiyireti. 2016. The Efficacy and Safety of Urtica dioica in Treating Benign Prostatic Hyperplasia: a Systematic Review and Meta-Analysis. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 13 (2): 143–150.
Mzid M., Khedir S.B., Rebai T., Salem M.B., Regaieg W. 2017. Antioxidant and Antimicrobial Activities of Ethanol and Aqueous Extracts from Urtica urens. Pharmaceutical Biology, 55 (1): 775–781.
Sansanelli S., Tassoni A. 2014. Wild Food Plants Traditionally Consumed In The Area Of Bologna (Emilia Romagna Region, Italy). Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, 10 (1): 69.
Shad A.A., Shah H.U., Bakht J., Hayat Y. 2016. Antioxidant Activity And Nutritional Assessment Of Under-Utilized Medicinal Plants. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, 29 (6): 2039–2045.
Simkova K., Polesny Z. 2015. Ethnobotanical Review Of Wild Edible Plants Used In The Czech Republic. Journal of Applied Botany and Food Quality, 88: 49–67.
Skalozubova T.A., Reshetova V.O., Sorokina A.A., Sorokina A.A., Markaryan A.A., Glazkova I.U. 2013. Leaves Of Common Nettle (Urtica Dioica L.) As A Source Of Ascorbic Acid (Vitamin C). World Applied Sciences Journal, 28 (2): 250–253.
Svanberg, I., 2012. The Use Of Wild Plants As Food In Pre-Industrial Sweden. Acta Societatis Botanicorum Poloniae, 81 (4): 317–327.
Ranjbari A., Zarbayjani A.M. A., Yusof A., Dehghan F., Akbarzadeh S., Ibrahim M.Y., Tarverdizadeh B., Farzadinia P., Hajiaghaee R., Mokhtar A.H. 2016. In Vivo and in Vitro Evaluation of the Effects of Urtica dioica and Swimming Activity on Diabetic Factors and Pancreatic Beta Cells BMC. Complementary and Alternative Medicine, 16 (1): 101.
Ratnam D.V., Ankola D.D., Bhardwaj V., Sahana D.K., Kumar M.N. 2006. Role of antioxidants in prophylaxis and therapy: Apharmaceutical perspective. J Control Release, 113:189–207.
Rejlová L., Chrtek J., Trávníček P., Lučanová M., Vít P., Urfus T. 2019. Polyploid evolution: The ultimate way to grasp the nettle. PLoS ONE, 14 (7): e0218389. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0218389.
Rutto L.K., Xu Y., Ramirez E., Brandt M. 2013. Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.). International Journal of Food Science. ID 857120, http://dx.doi.org/10.1155/2013/857120.
Tiotiu A., Gallet P., Brazdova A., Longé C., Couderc R., Sutra J.-P., Sénéchal H., Poncet P., Morisset M., Leduc V., Hilger C., Broussard C. 2016. Urtica dioica Pollen Allergy: Clinical, Biological, And Allergomics Analysis. Annals of Allergy, Asthma and Immunology, 117 (5): 527–534.
Vogl C.R., Hartl A. 2003. Production and processing of organically grown fiber nettle (Urtica dioica L.) and its potential use in the natural textile industry: A review. American Journal of Alternative Agriculture, 18 (3): 119–129.
Yunuskhodzhaeva N.A., Abdullabekova V.N., Ibragimova K.S., Mezhlumyan L.G. 2014. Amino-Acid Composition of Urtica dioica Leaves and Polygonum hydropiper and P. aviculare Herbs. Chemistry of Natural Compounds, 50 (5): 970–971.
Zeipiņa S., Alsiņa I., Lepse L. 2014. Stinging Nettle – The Source Of Biologically Active Compounds As Sustainable Daily Diet Supplement. Research for Rural Development, 20: 34–38.
##article.numberofviews## 308
##submission.share##
Published
How to Cite
Issue
Section
Copyright (c) 2019 В.И. Чернявских
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.